Boek
Nederlands

Licht in augustus

William Faulkner (auteur)
+1
Licht in augustus
×
Licht in augustus Licht in augustus

Licht in augustus

Twee door elkaar lopende verhalen die zich afspelen in de Verenigde Staten in de jaren twintig: de moord op een blanke vrouw door een "witte" neger en de speurtocht van een jonge vrouw naar de vader van haar kind.
Titel
Licht in augustus
Auteur
William Faulkner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Light in August
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
479 p.
ISBN
90-450-0942-0

Besprekingen

Faulkner (1897-1962), stamvader van de Southern Gothic, is een van de groten uit de Amerikaanse literatuur. Zijn werk, meestal gesitueerd in het fictieve Yoknapatawpha County, geënt op Faulkners geboortestaat Mississippi, is boeiend maar complex, zijn stijl en taal zijn moeilijk. Een steeds terugkerend thema is het morele verval in de zuidelijke staten. In de VS staat hij weer op de bestsellerlijsten dankzij Oprah’s Book Club die zomer 2005 drie van zijn romans (o.a. deze) in de schijnwerpers zet voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie en leeshandleidingen. Hopelijk zorgt deze soepele, zeer leesbare nieuwe vertaling (de vorige was van 1979) van wat een van zijn toegankelijkste romans is, ook hier weer voor meer lezers. Er zijn drie verhaallijnen: het zwangere weesmeisje Lena op zoek naar de vader van haar kind, een dominee met visioenen van zijn vader in de Amerikaanse Burgeroorlog, en de 33-jarige wees Joe Christmas, die niet weet of hij zwart of blank is, nergens bijhoort en…Lees verder

Over William Faulkner

William Cuthbert Faulkner (New Albany (Mississippi), 25 september 1897 - Oxford (Mississippi), 6 juli 1962) was een schrijver uit Mississippi en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1949. Hoewel zijn werken soms uitdagend of zelfs moeilijk zijn, wordt hij over het algemeen beschouwd als een van belangrijkste fictieschrijvers van de Verenigde Staten.

William Faulkner schreef werken van psychologisch dramatische en emotionele diepte. Zoals veel auteurs leed hij aan de afgunst en de minachting van anderen. Hij werd beschouwd als de stilistische rivaal van Ernest Hemingway (zijn lange zinnen contrasteren met de korte "minimalistische" stijl van Hemingway). Hij wordt ook door sommigen beschouwd als de enige ware Amerikaanse modernistische schrijver van de prozafictie van de jaren 30, die de experimentele traditie volgde van Europese schrijvers zoals James Joyce, Virginia Woolf en Marcel Proust.

Het lezen van het werk van Faulkner is soms een inspanning. Naas…Lees verder op Wikipedia