Dwarsligger
Nederlands
Een jonge Britse agente, in opleiding voor een groep ter profilering van Onbekende Misdadigers, concludeert uit haar oefenstof dat een televisiester als moordenaar actief is.
Titel
Het profiel
Auteur
Val McDermid
Vertaler
Sophie Brinkman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wire in the blood
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2011
845 p. ; 12 cm
ISBN
9789049800741 (paperback)

Besprekingen

Een Britse psycholoog -een vermaarde profielschetser- leidt ten behoeve van een op te zetten nationale taakeenheid profilering zes ervaren politieagenten op die moeten onderzoeken of er verband bestaat tussen een seriemoordenaar en dertig verdwenen tieners. Uit de oefenstof, de dossiers van weggelopen schoolmeisjes, concludeert agente Bowman dat een grote televisiester reeds jaren actief is als moordenaar. Ze wordt uitgelachen, maar is een paar dagen later wel afgrijselijk dood. De lezer volgt beurtelings de speurders, de dader, het laatste slachtoffer. Een tweede, meer conventionele verhaallijn volgt hoofdinspecteur Carol Jordan en haar mensen op jacht naar een pyromaan met ongebruikelijke motieven. Een goed geschreven thriller, waarin de zaak zowel uit het oogpunt van de misdadiger als van de speurders belicht wordt. De spanning wordt goed vastgehouden, de plot is uitstekend en de finale verrassend. Uitgave in zakformaat op dundrukpapier als zogenoemde 'dwarsligger'; de regels lopen…Lees verder

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie