Boek
Nederlands

Het eiland van de vorige dag

Umberto Eco (auteur)

Het eiland van de vorige dag

Tegen de achtergrond van het zeventiende-eeuwse Europa wordt de zoektocht beschreven die de hoofdpersoon onderneemt naar de 180e meridiaan en de liefde die hij opvat voor een onbereikbare schone.
Titel
Het eiland van de vorige dag
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
L'isola del giorno prima
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1995
489 p.
ISBN
90-351-1448-5 90-351-1468-X

Besprekingen

Ook deze roman van de Italiaanse schrijver (1932-2016) is geest- en fantasierijk, zowel in het verhaal als in zijn ingenieuze astronomische, fysische, theologische en filosofische beschouwingen, bijv. over zijn en niet-zijn en in zijn 'uitleg' waar het water van de zondvloed vandaan kwam. Centraal staan het zoeken door hoofdfiguur Roberto naar de 180e meridiaan in 1643 en diens in de geest van de dichter Petrarca beleefde liefde voor een onbereikbare schone. Terwijl Roberto een dubbelganger-broer creëert die hem tot in de liefde toe kwaadaardig beconcurreert, ontplooit hij zich tevens tot alter ego van Eco: geleidelijk en tijdelijk neemt hij de auteursrol over. Spits speelt Eco met begrippen als ruimte en tijd: vandaag aan de westkant van het Salomonseiland waar Roberto op uitziet, is aan de oostzijde gisteren; was bijvoorbeeld Judas op Goede Vrijdag hier van west naar oost gegaan, dan had hij Christus' dood, en daarmee de Verlossing, kunnen voorkomen. Met zijn brede inzicht in het ze…Lees verder

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ing…Lees verder op Wikipedia