Boek Nederlands

Kindertijd

+1
Kindertijd
×
Kindertijd Kindertijd

Kindertijd

In de reeks:
‘Het laatste voorjaar van mijn kindertijd is koud en winderig. Het smaakt naar stof en ruikt naar pijnlijke breuken en verandering.’ Tove groeit op in een volkswijk in Kopenhagen. Ze voelt zich vaak eenzaam: ze heeft niets met de meisjes om haar heen en hun geroddel over jongens. Haar enige vriendin is de onbevreesde roodharige Ruth, met wie ze chocola uit winkels steelt. Maar ook dat wil Tove
Titel
Kindertijd
Auteur
Tove Ditlevsen
Vertaler
Lammie Post-Oostenbrink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Barndom
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2020
143 p.
ISBN
9789493168367 (paperback)

Besprekingen

Een kindertijd als een doodskist

Tove Ditlevsens eerste deel van de trilogie over haar leven is een portret van de schrijfster als jong meisje, doordrenkt in melancholie.

's Ochtends was er hoop. Die zat als een vluchtige lichtglimp op mijn moeders zwarte, gladde haar, dat ik nooit durfde aan te raken, en lag op mijn tong samen met de suiker op de lauwwarme havermout.' Zo opent Tove Ditlevsen haar mooie bitterzoete boek Kindertijd. Ze vangt aan met hoop, want aan het begin van de dag zijn er nog mogelijkheden, net zoals een kindertijd nog de potentie in zich draagt om uit te groeien tot een schitterend bestaan.

Kindertijd is het eerste deel van de Kopenhagen-trilogie die de Deense schrijfster Tove Ditlevsen (1917-1976) eind jaren 60 schreef. Ze maakte zich los uit de volkswijk van haar jeugd en werd snel beroemd, maar toch paste ze niet in de literaire kringen. Als huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier gestrande huwelijken, drie kinderen en een drugsverslaving bleef ze de eeuwige buitenstaander. Nu wordt ze wereldwijd herontdekt en gefêteerd als een van de grote literaire sterren van Denemarken - Patti Smith raadde de trilogie onlan…Lees verder

Buitenbeentje in kille kringen

In haar in 1967 gepubliceerde driedelige autobiografie beziet Tove Ditlevsen scherp en eerlijk het eigen leven. Het eerste deel 'Kindertijd' is nu vertaald.

"Je kindertijd is lang en smal als een doodskist en je kunt er niet zonder hulp aan ontsnappen", constateert Tove Ditlevsen cynisch in het zojuist in het Nederlands verschenen, autobiografische 'Kinder- tijd'. De schrijfster groeide op in de naoorlogse jaren twintig in een tweekamerappartement in een woonkazerne in de Kopenhaagse wijk Vesterbro. Het is een harde omgeving: de buren uit het blok maken voortdurend ruzie, drinken en gaan vreemd. Velen zijn werkloos, armoede is alomtegenwoordig. Als Tove's vader, een stoker met socialistische overtuigingen, werkloos wordt, moet het gezin overleven op oud brood. "We leden nooit zoveel honger, onze buiken waren altijd wel gevuld met het een of ander, maar ik leerde de halfhonger kennen die je voelt als je de geur van avondeten ruikt door de deuren van degenen die het beter hebben, als je dagenlang hebt geleefd op koffie en oude deegwaar, waar je voor vijfentwintig øre een hele schooltas vol van kreeg."

Tove is van kindsbeen …Lees verder

Over Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen (Kopenhagen, 14 december 1917 - aldaar, 7 maart 1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter.

Ze publiceerde 29 boeken waaronder korte verhalen, gedichten en memoires. In 1953 ontving zij de Tagea Brandt Rejselegat, een belangrijke prijs. In 1976 maakte zij een eind aan haar leven met een overdosis drugs.

Hugo Alfvén gebruikte haar gedicht Saa tag mit Hjerte voor een lied onder dezelfde titel.

Literatuur

  • Karen Syberg, Tove Ditlevsen. Myte og liv, People's Press, 2008. ISBN 978-87-7055-226-4

Externe koppelingen

  • (da) Tove Ditlevsen in Dansk Kvindebiografisk Leksikon op kvinfo.dk
  • (da) Tove Ditlevsen op Bibliografi.dk
  • (da) T…Lees verder op Wikipedia