Dolfje Weerwolfje

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als hij zeven wordt, ontdekt Dolfje dat hij een weerwolf is. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Weerwolven
Leesniveau
AVI 7
Titel
Dolfje Weerwolfje / Van Loon, Paul ; tek. Van Look, Hugo
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Elzenga, 1997
141 p. : ill. + cd
ISBN
90-6692-186-2

Andere formaten:

Besprekingen

Paul Van Loon is een van Nederlands populairste kinderauteurs. Dolfje Weerwolfje werd sinds 1996 reeds 23 keer herdrukt en voor de tiende verjaardag van het verhaal is dit een speciale feesteditie met een gouden maan op de cover.

Op de vollemaansnacht van zijn zevende verjaardag overkomt Dolfje iets vreemds. Voor het eerst in zijn jonge leven ondergaat hij de verandering in een weerwolf. Al vlug is zijn pleegbroer en beste vriend Timmie op de hoogte van zijn geheim. Hoewel Timmie al vlug de voordelen van Dolfjes verandering opmerkt, is Dolfje niet overtuigd. Hij is er niet zo zeker van of het wel leuk is om anders te zijn dan de anderen. Hij ontvangt een anonieme verjaardagskaart van iemand die meer van weerwolven lijkt af te weten en in het park geeft een geheimzinnige man hem een paar tips over zijn nieuwe ik. Jammer genoeg vindt hij ook een tegenstander in zijn oude buurvrouw mevrouw Krijtjes, die hem maar al te graag opgesloten zou zien in het Opvangcentrum voor Zeld…Lees verder
De ouders van Dolfje zijn verdwenen toen Dolfje nog klein was. Hij woont nu bij de ouders van zijn vriendje. Op zijn zevende verjaardag ontdekt hij dat hij een weerwolf is. Het fenomeen weerwolf wordt niet echt angstaanjagend beschreven, maar meer als een "normaal" gegeven. De opa van Dolfje blijkt ook een weerwolf te zijn en hij geeft zijn kleinzoon dan ook tips om in het gewone leven zijn weg te vinden. Een met humor geschreven verhaal over een griezelig wezen. Dankzij de hausse aan griezellectuur zal dit zeker zijn weg vinden, want dit verhaal steekt boven de grote massa griezelpulp uit. De full-colour omslag toont Dolfje en zijn vriendje zittend in een boom bij volle maan. De bladspiegel is ruim en de enkele zwartwittekening past goed bij de goedmoedige sfeer van het verhaal. Een brief van de auteur geeft het geheel een persoonlijk tintje. Voor een brede doelgroep vanaf ca. 7,5 jaar. Winnaar Kinderjury 1998.

Dolfje Weerwolfje

Sins het eerste boek over Dolfje Weerwolfje in 1996 verscheen, schreef Paul Van Loon nog elf boeken over zijn geliefkoosde weerwolf. Ondertussen werd er ook een film gemaakt van het allereerste boek en daarvan verscheen nu ook een aparte filmeditie. Enkel kaft en vormgeving werden aangepast en ook een brief van de auteur werd toegevoegd. Verder is er inhoudelijk niets veranderd.
Dolfje wordt wakker tijdens zijn zevende verjaardagsnacht. Eindelijk is hij zeven jaar, hier had hij zo naar uitgekeken. Maar dan schrikt Dolfje zich rot: hij heeft overal haar en zijn handen en voeten zijn poten geworden. En dan komt Timmie plots binnen, zijn pleegbroer en beste vriend. Die schrikt uiteraard ook, maar gaat er meteen van uit dat het wel vanzelf over zal gaan. Maar het gaat niet over. Elke nacht bij volle maan voelt Dolfje de drang om naar buiten te gaan.
Dolfjes ouders lieten hem achter en zo kwam hij terecht in Timmies gezin. Timmies ouders gingen van hem houden alsof hij hun eige…Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties