Boek
Nederlands

Portret van een moordenaar : Jack the Ripper, zaak gesloten

Portret van een moordenaar : Jack the Ripper, zaak gesloten

Onderzoek naar de ware identiteit van Jack the Ripper, de legendarische moordenaar die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw in Londen een reeks moorden pleegde.
Onderwerp
Jack the Ripper
Extra onderwerp
Seriemoordenaars, Thrillers
Titel
Portret van een moordenaar : Jack the Ripper, zaak gesloten
Auteur
Patricia Cornwell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Portrait of a killer : Jack the Ripper, case closed
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2002
399 p., [48] p. pl.
Aantekening
Ondertitel ontleend aan omslag
ISBN
90-245-4819-5 9789024548194 (paperback)

Besprekingen

Jack the Ripper is wellicht niet de eerste seriemoordenaar uit de misdaadannalen. Beruchte killers die niet op een lijk min of meer zagen, zoals o.a. Caligula of Gilles de Rais gingen hem in tijd en mogelijk ook qua aantal slachtoffers vooraf. Maar uniek is wel dat the Ripper nog tijdens de uitvoering van zijn lugubere daden nationale bekendheid verwierf, en dat zijn populariteit met de jaren is blijven toenemen, ondanks het feit dat tot op heden zijn identiteit nog steeds niet met enige zekerheid is achterhaald.

Uniek en voor het eerst in de criminele geschiedenis worden we in de Ripper-zaak geconfronteerd met de rol van de media als schakel tussen misdadiger en politie; een patroon dat in de loop van de 20e eeuw, zowel in de realiteit als in de fictie, nog talloze keren zou worden overgedaan. De wisselwerking tussen de gepleegde daden en de commentaren in de daarop volgende dagen in de kranten en de volkse Victoriaanse penny-papers (nu zouden we gewagen van 'feedback') bepaal…Lees verder
De schrijfster toont aan dat de schilder en toneelspeler Walter Sickert de mysterieuze Jack the Ripper geweest moet zijn. Ze heeft gebruik gemaakt van allerlei forensische technieken, zoals DNA-onderzoek, handschrift- en papieranalyse, die tot nu toe niet of nauwelijks bij het onderzoek waren toegepast. Ze heeft ook onderzoek gedaan naar de persoon Sickert en meent dat er ook in zijn persoonlijkheid en gedrag vele trekken zijn die aantonen dat hij the Ripper was. Het geheel heeft iets van een omgekeerde bewijslast: er zijn zovele aanwijzingen, bewijs nu maar dat hij het niet was. Het maakt het boek niet minder boeiend. Behalve schrijfster van thrillers is Cornwell hoofd van een wetenschappelijk forensisch instituut en haar onderzoek is dus goed onderbouwd. Talrijke illustraties in zwart-wit maken het beeld van de psychotische schilder compleet. De lezer krijgt een fraai beeld van het leven in Londen omstreeks 1880 en vooral van dat in Camden Town, de wijk waarin de moorden gepleegd we…Lees verder

Over Patricia Cornwell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Siren-Com

Patricia Cornwell, geboren als Patricia Carroll Daniels, (Miami, 9 juni 1956) is een Amerikaanse schrijfster van misdaadverhalen, onder andere met het fictieve personage Kay Scarpetta.

De meeste van haar verhalen bevatten veel informatie over forensische geneeskunde. Dikwijls ligt de oplossing van de misdaad in het forensisch onderzoek van het lichaam van het slachtoffer, hoewel Scarpetta meer veldwerk doet en confrontaties heeft met verdachten dan echte wetsdokters. Cornwell werkte zelf in een misdaadlab in Virginia als technisch schrijver en computeranaliste, maar niet in een medische functie.

In 2002 schreef ze een omstreden boek Portrait of a Killer waarin ze de identiteit van de seriemoordenaar Jack the Ripper meent te achterhalen.

Bibliografie