Dvd
Nederlands

Mijn Rembrandt

Oeke Hoogendijk (regisseur)
Een aantal mensen wordt gevolgd die een bijzondere band hebben met schilderijen van Rembrandt, waaronder de Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six.
Onderwerp
Kunsthandel, Rembrandt
Titel
Mijn Rembrandt
Regisseur
Oeke Hoogendijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Cinéart, 2019
1 dvd-video
Speelduur
97 min.
Aantekening
Taalkeuze: Nederlands, Engels Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083158466

Besprekingen

Documentaire waarin Oeke Hoogendijk (Het nieuwe Rijksmuseum; Marten en Oopjen, portret van een huwelijk) een aantal mensen volgt die een bijzondere band hebben met schilderijen van Rembrandt, waaronder een Schotse hertog die ‘Lezende oude vrouw’ een betere plaats in zijn kasteel wil geven en een Amerikaan die tien Rembrandts heeft gekocht. Ook zien we het politieke steekspel tussen de Nederlandse en Franse regering bij de aankoop van de ‘Marten en Oopjen’. De meeste aandacht gaat naar de verwikkelingen rond de vondst van twee nieuwe Rembrandts door de Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six: 'Portret van een jonge man’ en 'Laat de kinderen tot mij komen'. De maker noemt het zelf een ‘kunstthriller’. De recensenten geven 3-4 sterren. Michiel Kruijt (Volkskrant 20-11-’19): ‘(…) hinkt op twee gedachten. De mooie bespiegelingen over het bezit van een Rembrandt worden afgewisseld met de ingewikkelde wendingen (…) De documentaire roept ook vragen op (…)’. Remke de Lange (Trouw 5-3-’20): ‘(…) Moo…Lees verder

Over Oeke Hoogendijk

Oeke Hoogendijk (Amsterdam, 5 augustus 1961) is een Nederlandse documentairefilmmaker.

Zij studeerde toneelregie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1990) Hoogendijks specialiteit is documentaires over kunst. Vaak zijn het langlopende documentaireprojecten met een cinematografische aanpak waarbij de inhoud zoveel mogelijk gevangen wordt in scènes.

Ze debuteerde in 1998 met haar eerste filmdocumentaire: Een gelukkige tijd (1998), welke werd bekroond met de Nederlandse Academy Award ‘Het Gouden Beeld’ 1998 en de ‘Euro-Comenius Award’ in Wenen (1999). Haar tweede film, The Holocaust Experience (2002), ging in première tijdens IDFA (2002) en werd geselecteerd voor verscheidene festivals in Europa en de V.S.

Het Nieuwe Rijksmuseum

Oeke Hoogendijk volgde 10 jaar lang de grootschalige verbouwing en herinrichting van het Rijksmuseum in Amsterdam. In totaal filmde ze meer dan 400…Lees verder op Wikipedia