Boek
Nederlands

De zwarte zwaan : de impact van het hoogst onwaarschijnlijke

De zwarte zwaan : de impact van het hoogst onwaarschijnlijke

Essay over de onzin van economische en andere voorspellingen en onze gebrekkige perceptie van de werkelijkheid.
Titel
De zwarte zwaan : de impact van het hoogst onwaarschijnlijke
Auteur
Nassim Nicholas Taleb
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The black swan: the impact of the highly improbable
Uitgever
Amsterdam: Nieuwezijds, 2008
XIII, 401 p. : ill.
ISBN
9789057122675

Besprekingen

Een boek over de onzin van voorspellingen. Het is een curieus mengsel van persoonlijke opinie, geschiedenis, filosofie en praktijk. Taleb steekt zijn ampele afkeer van vele zaken, personen, beroeps- en bevolkingsgroepen niet onder stoelen of banken, waardoor zijn ego de boodschap nogal eens in de weg zit. Anderzijds maakt dat het boek ook wel vermakelijk, en zeker anders dan andere boeken over onze gebrekkige besluitvorming die de laatste tijd verschenen zijn. De schrijver is wel zeer negatief over onze cognitie. Deze mag vertekend zijn, maar heeft wel een functie. Zo anders is onze wereld niet dan 100.000 jaar geleden. Maar, zou Taleb zeggen, dat kan zo afgelopen zijn - dat valt niet te voorspellen. Dus houd een oog open voor het onverwachte en luister niet naar speculanten. De vertaling doet afbreuk aan fraai proza. Bevat enkele figuren en afbeeldingen in zwart-wit, voetnoten, een verklarende woordenlijst, een literatuuropgave en register.

Over Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb (Amioun, 1960) (Arabisch: نسيم نقولا نجيب طالب) (alternatieve spellingen van voornaam: Nessim of Nissim) is een Libanees-Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar.

Taleb groeide op in Amioun in de Libanese Levant als telg uit een in de politiek prominente familie met Grieks-orthodoxe achtergrond. Door de burgeroorlog in Libanon in 1975 verloor de familie haar rijkdom. Taleb heeft zijn opleiding genoten in Parijs en in de Verenigde Staten waar hij een MBA haalde aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Zijn carrière verliep onder andere via de handelsafdelingen van UBS, Credit Suisse, BNP Paribas en Banque Indosuez. Hij is betrokken geweest bij derivatenhandel op het gebied van zowel vastrentende waarden als aandelen. Ten slotte is hij zelfstandig market maker geweest aan de optiebeurs van Chicago.

Zijn boeken hebben een filosofische inslag en draaien om de invloed van kans, willekeuri…Lees verder op Wikipedia