Boek
Nederlands

Het paradijs om de hoek : roman

De radicale Flora Tristán en haar kleinzoon, de beroemde schilder Paul Gauguin, zoeken ieder op hun eigen wijze in de 19e eeuw naar een ideale wereld.
Titel
Het paradijs om de hoek : roman
Auteur
Mario Vargas Llosa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El paraiso en la otra esquina
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2003
466 p.
ISBN
90-290-7304-7

Besprekingen

Waar is het paradijs? Om de hoek. Hier dus? Nee, de volgende hoek. Enzovoort. Kinderspelletjes zijn vaak een spiegel van datgene waar het in het echte leven om draait. Zoals, in onderhavig spelletje: het eindeloos najagen van iets wat je nooit in handen krijgt. Dat is, in een notendop, wat het leven vult van de twee hoofdpersonages uit deze historische roman, de sociaal activiste Flora Tristán en de schilder Paul Gauguin, weliswaar op verschillende plekken en in een verschillende tijd. Ook de invulling van hun 'zoeken naar het paradijs' is verschillend: Flora streeft ernaar om, rond de helft van de 19e eeuw, de arbeidersklasse in Frankrijk een stem te geven en toert daarvoor van stad tot stad; Paul wil, rond het einde van diezelfde eeuw en op de Zuidzee-eilanden, levensvoldoening vinden in hedonistisch genot en een terugkeer naar de oerstaat. Noch de een noch de ander bereikt het doel dat zij/hij voor ogen had en sterft miserabel, met een wrange smaak op de lippen.

Beide figure…Lees verder
De titel is de vertaling van "El paraíso en la otra esquina": een Peruaans kinderliedje dat het verlangen symboliseert van de twee hoofdpersonen Flora Tristán, half Franse, half Peruaanse, en van haar kleinzoon, de Franse schilder Paul Gauguin. Voor Flora is het paradijs: vrijheid en rechtvaardigheid voor vrouwen en armen in de toekomst. Zij reist door Frankrijk om haar ideeën over "de Arbeiders Unie" uiteen te zetten, samenwerking tussen vrouwen en arbeiders om de maatschappij te veranderen. Het paradijs van Paul bevindt zich in het heden, maar ver van huis, ver van ijskoude winters en frigide vrouwen: hij gaat naar Tahiti. Beide hoofdpersonen bezitten een obsessieve koppigheid in het najagen van hun paradijs. Ze verlaten hun partner en vertrouwde omgeving. Beiden hebben een slechte gezondheid die hen vaak parten speelt, en ze sterven allebei op vrij jonge leeftijd zonder het paradijs te hebben bereikt. Een boek met indringende, dramatische scenes. Mario Vargas Llosa (1936) is een va…Lees verder

Over Mario Vargas Llosa

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, 28 maart 1936) is een Peruaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Leven en werk

Vargas Llosa werd geboren in het gezin van Ernesto Vargas Maldonado en Dora Llosa Ureta, die op het ogenblik van zijn geboorte reeds van elkaar waren gescheiden. Hij ontmoet zijn vader voor het eerst op 10-jarige leeftijd. Vader Vargas wilde hem liever naar een militaire academie sturen, maar zoonlief kiest voor een opleiding in de literatuur en rechten aan de Nationale Universiteit van San Marcos van Lima. Tijdens zijn studies ging hij reeds aan de slag als journalist.

Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan. In het werk van de Peruaan spelen vaak gewelddadige figur…Lees verder op Wikipedia