Boek
Nederlands

Lekker wakker

Lydia Rood (auteur)

Lekker wakker

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Charley die twee moeders heeft die bij de politie werken, loopt weg van huis; het valt haar niet mee om zich te handhaven op straat. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Weglopen
Leesniveau
AVI 7
Titel
Lekker wakker
Auteur
Lydia Rood
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2000
67 p.
ISBN
90-258-4398-0

Besprekingen

Charley, een ondernemende meid, is voor de zoveelste keer weggelopen. Maar als je twee moeders bij de politie zijn, valt dat niet mee. Charley is er nog nooit in geslaagd om langer dan een dag weg te blijven. Deze keer is ze vastbesloten om de nacht op straat door te brengen. Ze heeft zich daartoe uitgerust met allerlei handige spullen. Als een ware heldin uit een schelmenroman trekt ze de nacht in en ontmoet allerlei mensen die op straat leven: Karel, Sjarloos, Lotje, Carlo. Bij elk van hen verpoost ze even en laat zich haar handige spullen één voor één afhandig maken. Maar als Sjarloos' karretje (met gestolen waar) gestolen wordt, organiseert Charley als een waardige politiedochter een echte klopjacht.


Lydia Rood zet met dit boek een origineel en gedurfd scenario neer: wie komt er nu bij om een kind van pakweg 12 jaar de nacht op straat te laten doorbrengen en in contact te laten komen met daklozen, een drugsverslaafde, een prostituee? Het levert alleszins een geslaag…Lees verder
Charley's twee moeders werken bij de politie en dat is één van de redenen waarom ze wil weglopen: haar moeder te slim af zijn en zich op straat (leren) handhaven. Charley stelt zichzelf niet teleur en maakt ook nog nieuwe vrienden (die wel altijd onderweg zijn). Bij vlagen realistisch, soms geromantiseerd beeld van een zwervend meisje. De hoofdpersoon is laconiek en optimistisch, de juiste instelling voor een meisje dat avontuurlijk van aard is en weggelopen wil blijven. De gedachten en observaties zijn sterker dan de afwikkeling van het verhaal. Lydia Rood schreef weer een heel eigentijds, geestig verhaal over een ondernemend meisje dat het leven naar haar hand zet, maar ook tegenslag zonder morren incasseert. De illustratie op de titelpagina past volmaakt bij het verhaal: schemerachtig, maar omgeven door warme kleuren. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Lydia Rood

CC BY 2.0 - Foto van/door

Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Levensloop

Rood studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur 'binnenland' bij de Volkskrant. Ze studeerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma. In 1991 koos zij definitief voor het schrijverschap.

Haar eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze voor eigen plezier, op aanraden van haar broer Niels stapte ze ermee naar een uitgever. In 1990 won ze de Vlag en Wimpel voor haar boek Maanzaad en in 1994 een Zilveren Griffel voor de jeugdroman Een mond vol dons gewonnen. Anansi's web verscheen in 2006 opnieuw als Dans om het zwarte goud en werd eervol vermeld door de Zoen-jury en b…Lees verder op Wikipedia