Boek
Nederlands

De dochter van de zeemeermin

Lydia Rood (auteur)
+1
De dochter van de zeemeermin
×
De dochter van de zeemeermin De dochter van de zeemeermin

De dochter van de zeemeermin

Na een zware storm wordt in 1403 een vrouw als een soort zeemeermin uit de Purmer gevist.
Titel
De dochter van de zeemeermin
Auteur
Lydia Rood
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2017
460 p.
ISBN
9789026336065 (paperback)

Besprekingen

Het bestaande maar magere verhaal van de naamloze vrouw die als een soort zeemeermin gevonden werd in de Purmer in 1403 wordt in deze roman op een aannemelijke, boeiende en geloofwaardige manier vorm en inhoud gegeven. Tegen de achtergrond van de voortdurende koningsstrijd in Schotland en de pogingen van Jacoba van Beieren om haar bezittingen in Holland te behouden, speelt zich een familiedrama af dat af en toe door de politieke gebeurtenissen wordt beïnvloed. De historische kennis van de schrijfster is uitgebreid en wordt knap en soepel gebruikt in aangenaam en eenvoudig maar ook beeldend Nederlands. Met een historische noot, goede bibliografie en woordenlijst aan het eind wordt het geheel mooi afgerond. De auteur (1957) schreef diverse jeugdboeken, thrillers en (historische) romans.

Over Lydia Rood

CC BY 2.0 - Foto van/door

Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Levensloop

Rood studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur 'binnenland' bij de Volkskrant. Ze studeerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma. In 1991 koos zij definitief voor het schrijverschap.

Haar eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze voor eigen plezier, op aanraden van haar broer Niels stapte ze ermee naar een uitgever. In 1990 won ze de Vlag en Wimpel voor haar boek Maanzaad en in 1994 een Zilveren Griffel voor de jeugdroman Een mond vol dons gewonnen. Anansi's web verscheen in 2006 opnieuw als Dans om het zwarte goud en werd eervol vermeld door de Zoen-jury en b…Lees verder op Wikipedia