Boek
Nederlands

Anansi's web

Lydia Rood (auteur)
+1
Anansi's web
×
Anansi's web Anansi's web

Anansi's web

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Samen met haar Ghanese vriend Kofi en haar Surinaamse vriend Weston komt Helmi door brieven van een verre grootvader veel te weten over de slaventijd in Ghana en Suriname in de periode 1700-1863. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Slavernij
Titel
Anansi's web
Auteur
Lydia Rood
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2000
343 p.
ISBN
90-258-4396-4

Besprekingen

Anansi's web speelt zich af in Ghana, Suriname en Nederland, tussen 1700 en 2000. Door een ingenieus uitgebouwde structuur spant Rood letterlijk een web tussen al deze landen en weet ze 300 jaar te overbruggen. Het boek telt vijf grote delen, die telkens uit drie hoofdstukken bestaan. In een hoofdstuk staat steeds iemand centraal die een stuk van de geschiedenis vanuit zijn of haar standpunt beleeft. Voorafgaand, tussen en aan het eind van de vijf delen is er telkens een zgn. 'voorspel', 'tussenspel' en 'naspel'. Daarin verplaatsen we ons naar de zomer van 2000, wanneer twee jongens en een meisje (resp. met een donkere, een lichtbruine en een blanke huidskleur) straattoneel opvoeren op het Leidseplein in Amsterdam. Zij spelen verhalen van de spin Anansi, verhalen die door de Surinamers naar Nederland gebracht werden, maar die hun oorsprong in Afrika blijken te hebben. Vervolgens neemt de schrijfster ons mee naar waar de wortels liggen van deze jongeren.


Lydia Rood r…Lees verder
De Amsterdamse middelbare scholiere Helmi vindt brieven over Ghana, geschreven door haar bet-bet-betovergrootvader (handelaar bij de West Indische Compagnie). Aan de hand van deze brieven schreef auteur een goed gedocumenteerd verhaal over de slaventijd vanaf 1700 tot 1863 in Afrika en Suriname. Het boek bestaat uit vijf delen. Het laatste deel speelt zich af in 2000 en verhaalt hoe Helmi met haar Ghanese vriend Kofi en haar Surinaamse vriend Weston teruggaat naar hun "roots". De Anansi-tori (verzonnen verhalen over de spin Anansi, verteld, aangepast en weer doorgegeven door de slaven) lopen als een rode draad door het boek. Een mooi, spannend en goed gedocumenteerd geheel. Het boek bevat een woordenlijst met Surinaamse en Ghanese woorden en een stamboom van de Ghanese en Surinaamse slavenfamilies. Op de kaft een kleurenfoto van een Ghanese en een Surinaamse jongen met een blond Nederlands meisje. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Lydia Rood

CC BY 2.0 - Foto van/door

Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Levensloop

Rood studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur 'binnenland' bij de Volkskrant. Ze studeerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma. In 1991 koos zij definitief voor het schrijverschap.

Haar eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze voor eigen plezier, op aanraden van haar broer Niels stapte ze ermee naar een uitgever. In 1990 won ze de Vlag en Wimpel voor haar boek Maanzaad en in 1994 een Zilveren Griffel voor de jeugdroman Een mond vol dons gewonnen. Anansi's web verscheen in 2006 opnieuw als Dans om het zwarte goud en werd eervol vermeld door de Zoen-jury en b…Lees verder op Wikipedia