Luisterboek
Nederlands

Alice in Wonderland

Lewis Carroll (auteur), Jeroen Kramer (andere)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Alice komt in een wonderlijke wereld terecht als ze het haastige, witte, sprekende konijn achterna holt. Alles is heel anders dan in de gewone wereld en er lijkt geen eind te komen aan het aantal vreemde wezens dat ze tegenkomt. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Alice in Wonderland / Lewis Carroll ; voorgelezen door Jeroen Kramer
Auteur
Lewis Carroll
Andere
Jeroen Kramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Alice's adventures in Wonderland
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2005
2 cd's
ISBN
90-6112-025-X

Andere formaten:

Besprekingen

Alice was een favoriet van Koningin Victoria. Ze is voor vele generaties kinderen een van de allergrootse figuren uit de kinderliteratuur. Ze inspireerde toneelschrijvers, filmregisseurs en vele illustratoren, die echter nooit de oorspronkelijke tekeningen van John Tenniel (1820-1914, beroemd om zijn politieke karikaturen in het tijdschrift 'Punch') hebben overtroffen. Ze was en is voer voor psychologen. Ze fascineerde en fascineert letterkundigen, taalkundigen, biografen en logici. Ze beïnvloedde experimentele schrijvers als James Joyce en Raymond Queneau. De surrealisten omarmden haar. De popgroepen Jefferson Airplane ('White Rabbit') en de Beatles ('I am the Walrus') werden door Carrolls verhalen over Alice geïnspireerd. En Alice's bizarre, soms bevreemdende avonturen leidden en blijven leiden tot meerdere vertalingen in praktisch elke taal, ondanks, of misschien juist wel dankzij het feit dat Carrolls meesterlijke woordspelingen, taalvondsten en zotte nonsensparodieën op kinderrij…Lees verder
Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door presentator, journalist en auteur Jeroen Kramer. In de vertaling van Cornelis Reedijk en Alfred Kossman zijn de avonturen te volgen van het ondernemende en nieuwsgierige meisje Alice. Alice zit naast haar zus aan de waterkant en verveelt zich vreselijk als er opeens een wit konijn langs komt rennen, dat de hele tijd roept: 'O wee, o wee, ik kom vast te laat.' Als het konijn in een hol verdwijnt, gaat ze er achteraan en komt terecht in Wonderland, waar ze vreemde avonturen beleeft. Het al sinds de eerste uitgave (1865) populaire boek is een rijk en nooit verouderend verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken (dus geen priester) in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boek…Lees verder op Wikipedia