Boek
Nederlands

Drager van de Wolvenvacht

Juliet Marillier (auteur), Carla Benink (vertaler)
Tijdens de Noorse invasie van de Orkney-eilanden in de negende eeuw moet een Vikingkrijger kiezen tussen trouw zijn aan zijn eed en de slachtoffers te hulp komen.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Drager van de Wolvenvacht
Auteur
Juliet Marillier
Vertaler
Carla Benink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wolfskin
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Poema Pockets, 2010
519 p.
ISBN
9789021010359 (paperback)

Besprekingen

Drager van de Wolvenvacht situeert zich op de grens van fantasy en historische roman. Het verhaal van Eyvind, die in het sneeuwrijke Noorwegen opgroeit tot dappere krijger, een drager van de wolvenvacht die de roep van Thor volgt, zijn opgedrongen vriendschap met de hoveling Somerled en de bloedband die zij aangaan, hun ontdekkingsreis naar de Orkneyeilanden... het is allemaal realistisch en het lijkt mij historisch verantwoord. Het verhaal wordt vakkundig opgebouwd en is uitstekend geschreven. De lezer van historische romans zal niet worden teleurgesteld.

De liefhebber van fantasy zal in dit eerste deel van het verhaal misschien wat ongeduldig worden: wanneer we de aanduiding 'Sword & Sorcery' als ijkpunt nemen, komt het 'sword' vanaf het begin aan bod, maar laat de 'sorcery' lang op zich wachten. Die komt pas wanneer de Noorse expeditie zich op de Orkneys hebben gevestigd en de ambities van Somerled de Noormannen in conflict brengt met het Volk, de Kelten die sinds de …Lees verder
In Noorwegen groeit ± 870 Eyvind op met zijn broers en halfbroer/beste vriend Somerled. Als hij wolvenvachtdrager (vikingkrijger) is geworden, besluit zijn oudste broer Ulf naar de eilanden achter de horizon te varen; Eyvind en Somerled gaan mee. Op de Orkney eilanden moeten ze strijd voeren tegen koning Engus, waarbij Ulft omkomt en ook Eyvind gedood lijkt te zijn. Maar zwaar gewond wordt Eyvind gevonden door de jonge priesteres Nessa, die hem verzorgt en van wie hij gaat houden. Duidelijk wordt dat de zo jaloerse Somerled Ulft heeft gedood en nu met Nessa, nicht van de oude koning, wil trouwen. Maar Somerled wordt verslagen en Nessa en Eyvind kunnen met elkaar trouwen. De Australische fantasy-schrijfster schreef eerder de goed ontvangen 'Trilogie van de zeven wateren'. In dit eerste deel van wat een romanserie moet worden (tot nu toe twee delen), toont ze zich een boeiend vertelster, die met veel vaart levendig de vele gebeurtenissen en verwikkelingen beschrijft, goed is in sfeertek…Lees verder

Over Juliet Marillier

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Catriona Sparks from Wollongong, Australia

Juliet Marillier is een fantasyschrijver uit Australië, die met name 'historische' fantasy-boeken schrijft.

Zij werd geboren in Dunedin, Nieuw-Zeeland, een stadje waar veel Schotse immigranten naartoe getrokken zijn. Zo groeide zij op met Keltische muziek en Keltische verhalen – dit verklaart haar belangstelling voor geschiedenis en folklore.

Zij studeerde af aan de universiteit van Otage in taal en muziek, met daarna een zeer gevarieerde carrière van lesgeven in muziekgeschiedenis, zang en koorleiding, alsmede verscheidene banen voor de overheid. In 2002 werd ze voltijds schrijver.

Marillier heeft vele prijzen gewonnen voor haar boeken, waaronder vijf Aurealis Awards, vier Sir Julius Vogel Awards, de American Library Association Alex Award en de Prix Imaginales.

Zij is actief in haar lokale schrijfgemeenschap, begeleidt aspirant-schrijvers, geeft workshops, en is lid van de Literaire raad van het Katharine Susannah …Lees verder op Wikipedia