Boek
Nederlands
Verhandeling waarin de Engelse schrijver (1946-) zijn persoonlijke levensherinneringen afwisselt met bespiegelingen over de dood.
Onderwerp
Dood, Barnes, Julian
Titel
Niets te vrezen
Auteur
Julian Barnes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nothing to be frightened of
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2008
254 p.
ISBN
9789045007106

Besprekingen

De titel van dit moeilijk te karakteriseren boek verwijst naar het verschijnsel doodsangst. In een lang, doorlopend betoog, dat zowel essay als autobiografie is, filosofeert de Britse schrijver (1946) over zijn angst voor Magere Hein, beschrijft hij zijn jeugd en de laatste levensjaren en dood van zijn ouders, reageert hij op uitspraken van bekende kunstenaars over het sterven en richt hij literaire monumentjes op voor de (meestal negentiende-eeuwse Franse) auteurs die hem hebben geïnspireerd, waarbij vooral Jules Renard van belang is. Een literaire constructie die het boek een extra laag geeft, is dat de auteur op papier in discussie gaat met zijn broer, de filosoof Jonathan Barnes, die andere herinneringen heeft aan hun gemeenschappelijke jeugd en de overwegingen over de dood van de literator Barnes van tegengas voorziet. Tot opzienbarende conclusies komt Barnes niet, het gaat hem om de intellectuele en speelse exercitie. Over dood en doodsangst heeft een mens weinig zeggenschap, ma…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia