Boek Nederlands

Het lichaam zwijgt

Jo Baker (auteur), Annelies De hertogh (vertaler), Els De Roon Hertoge (vertaler)

Het lichaam zwijgt

Jo Baker (auteur), Annelies De hertogh (vertaler), Els De Roon Hertoge (vertaler)
Titel
Het lichaam zwijgt
Auteur
Jo Baker
Vertaler
Annelies De hertogh Els De Roon Hertoge
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The body lies
Uitgever
Gent: B&L, 2020
318 p.
ISBN
9789463931281 (paperback)

Besprekingen

Bubbel van paniek

Jo Baker weet humor te combineren met spanning en diepzinnigheid in Het lichaam zwijgt, een roman over geweld tegen vrouwen.

Een zwangere vrouw loopt na het werk in de schemering naar huis. Haar handen zitten in haar zakken en rusten op haar bolle buik. Plots wordt ze aangevallen door een man die haar met zijn vuist in het gezicht slaat. Door de aanvaller te bijten ontsnapt de docent creatief schrijven aan een verkrachting, maar de gevolgen van het gewelddadige incident sijpelen door in haar hele leven.

Drie jaar na de aanval trekt ze met haar kind naar Noord-Engeland om er lessen creatief schrijven te geven aan een universiteit, waar ze te maken krijgt met subtielere vormen van mannelijke geweldpleging. Er is een vakgroepvoorzitter die haar intimideert door telkens weer zijn hand op haar arm te leggen, en een student die een roman schrijft waarin de grenzen tussen feit en fictie wel erg dun worden. Ze herkent uiteindelijk zichzelf in het hoofdpersonage en kampt met 'de angst om helemaal niets te zeggen te hebben' over wie ze zelf is. Haar man houdt zijn baan in Londen aan en komt af en toe op bez…Lees verder