Boek
Nederlands

Wat zit er in mijn genen ?

Jean-Jacques Cassiman (auteur), Harry Cuppens (auteur), Wim Daems (redacteur)
Populair-wetenschappelijk overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis over de menselijke genen.
Onderwerp
Genetica
Titel
Wat zit er in mijn genen ? / Jean-Jacques Cassiman, Harry Cuppens, Ronny Decorte ... [et al.] ; eindred. Wim Daems
Auteur
Jean-Jacques Cassiman Harry Cuppens Ronny Decorte
Redacteur
Wim Daems
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
229 p. : ill.
ISBN
90-5826-306-1

Besprekingen

De genetica raast maar door. De generatie die op de schoolbanken de beginselen der genetica leerde, kijkt nu met enig ongemak tegen haar groeiende achterstand aan. Een paar uren leesgenot in het gezelschap van Jean-Jacques Cassiman kan hen stukken verder helpen. In ons land wordt er hard gewerkt aan genetisch onderzoek. Zo herbergt het Centrum voor menselijke Erfelijkheid in Leuven een aantal koplopende specialisten, waaronder Cassiman. In het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht legt men zich toe op het maatschappelijke discours over de impact van de genetica op ons leven. Doorgewinterd wetenschapsjournalist Wim Daems hielp al deze mensen een handje om hun bevindingen en ideeën klaar en duidelijk te verwoorden voor het grotere publiek. Het doel is de iets-meer-dan-geïnteresseerde leek grondig in te lichten over de huidige verworvenheden van de genetica. De auteurs leggen klaar en duidelijk de basisprincipes uit van het gen en chromosoom, mutaties, populatiegenetica en overervings…Lees verder
In dit boek, een herziene herdruk van een werk uit 2004, geven professor in de menselijke genetica Jean-Jacques Cassiman en vijftien van zijn collega's van de KU Leuven uitleg over onze genen. Een eerste deel bevat algemene informatie over DNA, overervingsmechanismen, stamceltherapie etc. Vervolgens wordt ingegaan op genetische diagnose en op ethische vragen als: wie mag een genetische screening aanvragen? Hoeveel informatie mag een arts vertellen? Mag de wetenschap van genetica worden aangewend tot verbetering van de mensheid? In kaders worden zijpaadjes bewandeld. De bedoeling is om al die informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek, maar vooral het tweede deel vraagt toch een behoorlijke voorkennis. Om het betoog wat luchtiger te maken, wordt de informatie aangebracht vanuit het perspectief van het personage Arend Soog, maar die truc doet nogal gekunsteld aan. De opgenomen figuren zijn bovendien niet altijd even verhelderend, terwijl een verklarende woordenlijst en een …Lees verder

Over Jean-Jacques Cassiman

CC BY 3.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Jean-Jacques Cassiman (Brussel, 25 april 1943) is een Belgisch onderzoeker en professor in de menselijke genetica die baanbrekend werk verrichtte op vlak van DNA-onderzoek.

Biografie

Cassiman liep school in het Heilig-Hartcollege (Ganshoren) en ging aan de Katholieke Universiteit Leuven studeren waar hij in 1967 een diploma behaalden in de Medische Wetenschappen. Daarna trok hij naar de Verenigde Staten alwaar hij vijf jaar onderzoek deed rond menselijke genetica aan de Stanford-universiteit.

In 1976 werd hij geassocieerd hoogleraar aan het Departement Menselijke Erfelijkheid in Leuven. In 1981 werd hij gewoon hoogleraar aan hetzelfde departement en werd hij hoofd van het laboratorium voor menselijke mutaties en polymorfismen in het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid verbonden met het Universitair Ziekenhuis Leuven). In 1998 werd hij hoofd van dit Centrum.

In 1998 bewees professor Cassiman door middel van DNA-onde…Lees verder op Wikipedia