Boek
Nederlands
Als een vrouw in het 19e eeuwse Engeland na vele jaren haar vroegere verloofde weer ontmoet, blijken beider gevoelens onveranderd.
Titel
Overtuiging
Auteur
Jane Austen
Vertaler
Elke Meiborg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Persuasion
Uitgever
Den Haag: Kemper Conseil Publishing, © 2017
276 p. : ill.
ISBN
9789076542850 (paperback)

Besprekingen

Nadat aan het begin van de negentiende eeuw haar ijdele, spilzieke vader door bezuinigingen gedwongen zijn landhuis moet verhuren en met zijn drie dochters naar Bath verhuist, komt Anne Elliot haar vroegere verloofde weer tegen. Acht jaar geleden heeft ze onder druk van haar snobistische familie en haar beste vriendin de verloving tegen haar gevoel in verbroken, maar als ze kapitein Wentworth terugziet, weet ze dat haar gevoelens onveranderd zijn. Maar omdat hij lijkt te zullen gaan trouwen met een jongere vrouw gaat zij in op de avances van haar achterneef en erfgenaam van haar vader. Als deze echter als onbetrouwbaar en berekenend wordt ontmaskerd, blijkt dat de kapitein nooit van iemand anders dan Anne heeft gehouden en doet hij opnieuw een aanzoek dat zij graag accepteert. Dit is de laatste roman van een van de belangrijkste Engelse romanschrijfsters (1775-1817). In haar werk staan met ironie en understatement beschreven relaties in de gegoede middenklasse centraal. Ook dit is een…Lees verder

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen.

In 1783 volgde ze haar oudere zus Cassandra naar een internaat in Oxford. Toen in die school een ziekte uitbrak, verhuisden ze naar Southampton. Daar brak vervolgens…Lees verder op Wikipedia