Boek
Nederlands

De virusinvasie : over de overleving van virussen en de menselijke soort

Jaap Goudsmit (auteur)

De virusinvasie : over de overleving van virussen en de menselijke soort

Extra onderwerp
Virussen
Titel
De virusinvasie : over de overleving van virussen en de menselijke soort
Auteur
Jaap Goudsmit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2003
256 p.
ISBN
90-254-1574-1

Besprekingen

In De virusinvasie doet Jaap Goudsmit (een van de toonaangevende aidsonderzoekers) een poging om het grote publiek uit te leggen wat de gevaren zijn van virussen, hoe ze werken, wat we ertegen kunnen doen en waarom ze zo moeilijk te bestrijden zijn. Hoewel het boek heel vlot geschreven is en een verklarende woordenlijst is opgenomen, is deze uitgave vooral voor een geïnteresseerd publiek bestemd.

In een eerste deel beschrijft Goudsmit aan de hand van concrete voorbeelden de strategieën die virussen zoals het pokkenvirus of het aidsvirus gebruiken om via een gastheer te kunnen overleven. Boeiende historische ontdekkingen, waardoor de medische wetenschap er stilaan in geslaagd is om een aantal van die virussen uit te schakelen (zoals het pokkenvirus) of af te remmen. Ervoor zorgen dat de gastheer al bezet is alvorens een gevaarlijk virus binnenkomt, dat is het principe dat Goudsmit voor ogen heeft als hij aan een aidsvaccin denkt. Hij gelooft nooit dat hiv probleemloos zal…Lees verder
Dit boek is door de situatie na 11 september 2001 zeer actueel geworden. Ziekten als pokken waren sinds meer dan 25 jaar niet meer voorgekomen. Op dit moment wordt er op grote schaal een vaccin voor gemaakt. De dreiging van virus-terrorisme is realiteit geworden. De auteur van dit boek is als viroloog aan het AMC verbonden en is voorzitter van de internationale groep die werkt aan vaccins tegen virusziekten zoals aids. Het boek beschrijft op een zeer leesbare wijze wat virussen wel en niet zijn en bestrijkt het uitgebreide gebied van griep, gordelroos, mazelen, cholera en andere banale virusziekten tot gekke koeienziekte en aids. Een boek dat veel informatie geeft en dat waard is door een ruim publiek gelezen te worden. Ook geschikt voor scripties en werkstukken. Met verklarende woordenlijst, bibliografie, register. Geen illustraties, wat schreeuwerig omslag.

Over Jaap Goudsmit

CC BY 3.0 - Foto van/door HUMAN

Jaap Goudsmit (Amsterdam, 22 juli 1951) is een Nederlands onderzoeker die vooral bekendheid heeft gekregen door zijn onderzoek naar aids en griep. De laatste jaren is zijn onderzoeksterrein verschoven naar veroudering en de ziekte van Alzheimer. Daarnaast is hij schrijver van non-fictieboeken.

Levensloop

Jaap Goudsmit is de zoon van actrice en documentairemaker Hedda Ly Postma, beter bekend als Hedda van Gennep (1929-2017) en de emeritus hoogleraar Klinische Haematologie van het Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam, Rob Goudsmit (*1926).

Goudsmit ging naar de middelbare school op het Vossiusgymnasium in Amsterdam, en studeerde in 1978 cum laude af in de geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1978 kreeg hij een onderzoekspositie bij de Nobelprijswinnaar Carleton Gajdusek op de National Institutes of Health in de Verenigde Staten waar hij onderzoek deed naar de overdraagbaarheid van de ziekt…Lees verder op Wikipedia