Boek
Nederlands

Mijn mama

Gerda Dendooven (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:

Besprekingen

De fascinerende cover trekt je meteen dit prentenboek in. Een man en een kind wijzen van achter een muur naar een vrouw die om het muurtje kijkt. Spelen ze een spel? En waarom is de lichtblauwe gedachteballon van de man leeg? Prent na prent blijkt vervolgens hoe ongewoon gewoon de vrouw is. Dat blijkt zowel uit de illustraties als uit de tekst die elkaar perfect aanvullen. Die tekst wordt verteld door het kind van de vrouw. Ze is nooit bang, ook niet als de man (haar man?) en het kind spook spelen. Ze houdt niet van huisdieren maar droomt van iets woests en wilds in huis. Dat wilde blijkt haar eigen kind, van hem houdt ze het meest, zoveel dat ze hem opeet als een mals, roze zwijntje (een oeroud motief). De mama is altijd bezig, met klussen, verven en spelen, steeds in de beslotenheid van het huis. Zelfs op familie-uitstap torst ze het hele gezin op haar rug, wat je kan zien op een van de opvallendste illustraties in het boek. Uiteindelijk lijkt alles om haar kind te draaien, het kind…Lees verder
Een klein jongetje vertelt over zijn moeder. Mama is moedig, origineel, speels, actief, groot, warm, zacht, gezellig en overweldigend. Vader is het evenbeeld van het jongetje en speelt een ondergeschikte rol ('Mijn mama houdt van muurbloempjes, wat zouden dat voor bloemen zijn?'). Hartverwarmend prentenboek, met grote maffe illustraties op stevig gekleurd papier. De collageachtige tekeningen geven de beelden weer die het jongetje van z'n moeder heeft, mama is steeds groot(s) afgebeeld. Door het ontbreken van hoofdletters en leestekens is de tekst, gedrukt in een vette, schreefloze letter, af en toe even onduidelijk. Origineel verhaal met nu eens een keer geen zoetsappige ode aan de moeder. Geschikt voor kleuters vanaf ca. 4 jaar, en, zoals een goed prentenboek betaamt, ook aantrekkelijk voor volwassenen.

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia