Boek
Nederlands

Als de hond het spoor kruist

Bill Cheng (auteur), Joop Van Helmond (vertaler)
Als in 1927 een overstroming in het diepe zuiden van de Verenigde Staten een zwart gezin uit elkaar rukt, probeert een achtjarige jongen zich alleen staande te houden.
Titel
Als de hond het spoor kruist
Auteur
Bill Cheng
Vertaler
Joop Van Helmond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Southern cross the dog
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2014
319 p.
ISBN
9789041422385 (paperback)

Besprekingen

ALS DE HOND HET SPOOR KRUIST

ALS DE HOND HET SPOOR KRUIST **** Bill Cheng , ...

ALS DE HOND HET SPOOR KRUIST ****

Bill Cheng , Anthos (oorspronkelijke titel: Southern Cross the Dog), 304 blz., ?19,95.

Lang is de schaduw die William Faulkner, Flannery O'Connor, Truman Capote et les autres over de moderne Amerikaanse literatuur hebben geworpen. Men zou er dus geeuwend kennis van kunnen nemen dat zelfs een geboren en getogen New Yorker van Chinese afkomst de zwoele contrei van de southern gothic in trekt. Tenminste: als Bill Chengs debuutroman bijwijlen niet zo'n bloedstollende triomf van de verbeelding was. Het is de Bijbelse overstroming van de Mississippi in 1927 die de zwarte jongen Robert Lee Chatham afsnijdt van al wat hem dierbaar is: familie, vrienden, thuis, hoop. Naast de zondvloed vormen een lynchpartij, brandstichting, moord, raciaal geweld en verwrongen liefde de bakens in zijn bestaan (we volgen hem tot in 1941). In Roberts hoofd raast een verlammende bezetenheid: een hellehond zit hem op de hielen. Of hoe verscheurend de keuze tuss…Lees verder

In 1927 rukt een overstroming in het diepe zuiden van de Verenigde Staten een zwart gezin uit elkaar. Die 'zondvloed' beïnvloedt het leven van de achtjarige Robert Lee Chatham, geboren met een 'boos oog'. Hij houdt zich in leven als klusjesjongen in een hoerenkast, hotel Beau Miel. Maar die wordt in brand gestoken. Vele jaren later, in 1941, werkt hij in Panther Swamp, een moeras dat dankzij Roosevelts New Deal voor de vooruitgang wordt gereedgemaakt. Daar maakt hij kennis met het (blanke) moerasvolk, dat zich tegen die vooruitgang verzet. In die overlevingsstrijd leert hij de vrouw Frankie kennen, maar ook het onherroepelijke onheil. Als hij bij toeval zijn jeugdvriendinnetje Dora weer tegenkomt, beseft hij dat de zondvloed veel kapot heeft gemaakt. Overtuigende, bewust achronologisch opgebouwde vertelling over racisme en moeizaam bestaan in het Diepe Zuiden. Zeer subtiel debuut van de Amerikaanse schrijver (1983), met een uitgebalanceerde, spanning verhogende opbouw. Kleine druk.