Boek
Nederlands

Het beest heet Mona

Bart Moeyaert (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Het beest heet Mona / Bart Moeyaert ; tek. van Gerda Dendooven
Auteur
Bart Moeyaert
Illustrator
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
24 p. : ill.
ISBN
90-276-8893-1

Besprekingen

Voorliggend boekje uit de zesde Spetterserie is bedoeld voor kinderen die ongeveer 9 maanden leesonderwijs hebben gehad en die zelfstandig hun 'eigen boek' kunnen lezen.
Mona is een meisje van tien dat drie jongere kindjes Marta, Sam en Do op school loopt te pesten. Terugslaan of krabben mag niet, ook niet van de mama van Marta, die zegt alleen maar "tut tut, een mens is geen beest, wees slimmer dan je vuist". Het pestprobleem wordt groter en groter, naar school gaan wordt een ramp, want de school is gelijk aan Mona en omgekeerd. Uiteindelijk is Marta slimmer dan haar vuist en zorgt ze op een briljante manier voor een oplossing, zonder te klikken. Een ideaal boekje om het onderwerp pesten te behandelen in de klas. Er wordt voldoende aandacht besteed aan de interne conflicten waar gepeste kinderen mee zitten. Het thema wordt gevoelvol en geloofwaardig benaderd. Inhoudelijk en stilistisch is dit een topper.
[Sophie Van de Wouw]
Op ingetogen wijze wordt het verhaal weergegeven van drie kinderen uit groep drie, die door de 10-jarige Mona flink gepest worden. Vanuit de hoofdpersoon wordt op subtiele wijze verteld welke invloed dit heeft in hun schoolleven. Met moeders advies "wees slimmer dan je vuist" wordt aanvankelijk geworsteld, maar deze raad wordt vervolgens op vindingrijke wijze opgevolgd. Met weinig tekst worden de gevoelens van de kinderen goed weergegeven. Eenregelige zinnen, gemakkelijke woorden. De karikaturale illustraties in kleur geven de tekst een humoristische toon. Geschikt als leesoefenstof met herkenbare situaties voor kinderen vanaf ca. 7 jaar. Zilveren Griffel 2002.

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Boudewijn Peter (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede naam verwijst naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn leraarsdiploma…Lees verder op Wikipedia

Suggesties