Boek
Nederlands

Belladonna

Annejoke Smids (auteur)
+1
Belladonna
×
Belladonna Belladonna
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Het dorpsmeisje Marietta vindt werk in een aristocratisch huis in het Venetie͏̈ van 1750. Daar probeert zij haar plek te vinden temidden van vele intriges. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Geneeskruiden, Venetië
Titel
Belladonna
Auteur
Annejoke Smids
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2006
264 p.
ISBN
9789021617701 (hardback)

Besprekingen

Venetië, 1750. Mariette weet haar gewelddadige gezinssituatie te ontvluchten en waagt zich, onbewust van enig kwaad, in de Venetiaanse klassenmaatschappij die niet alleen door schoonheid en weelde maar ook door intriges en corruptie gekenmerkt wordt. Door haar grondige kennis van geneeskundige planten en kruiden kan ze zich staande houden maar wordt ze ook al snel gereduceerd tot een gegeerd object in de ogen van enkele Venetiaanse machtswellustelingen. Ongewild speelt ze, omwille van haar soms dodelijke drankjes, een belangrijke rol binnen de politieke wereld.
Naast de net beschreven verhaallijn die de lezer meeneemt op een boeiende reis door de alternatieve geneeskunde en het achttiende eeuwse Venetië, loopt er nog een andere rode draad doorheen het boek, die van een liefdesgeschiedenis. Romantiek kan in een jeugdboek over Venetië natuurlijk niet ontbreken. Annejoke Smids gaat met haar liefdesaffaire echter al snel de voorspelbare weg op. Ontdaan van alle intriges en van de nett…Lees verder
Het dorpsmeisje Marietta tracht werk te vinden in het Venetië van 1750. In het aristocratische huis waar zij als keukenhulp terechtkomt, stelt men haar kennis van (geneeskrachtige) kruiden op hoge prijs. Al gauw echter misbruikt men haar kennis in het kader van politieke intriges en liefdeszaken. Dat brengt haar in de problemen en zelfs, als gifmengster, in het gevang. Haar grote liefde, een jonge gondelier, brengt redding. Het verhaal, met veel kennis erin over de krachten die vanouds aan planten worden toegeschreven, is kleurrijk en geeft een ongetwijfeld correct beeld van het 18de eeuws Venetië, dat liefdevol wordt beschreven. Helaas komen de personages niet echt tot leven: er is te weinig diepgang in de karaktertekening. Dat elk hoofdstuk begint met een plantenbeschrijving is interessant, maar niet steeds is de functie ervan helder. Hoewel het gebruik van de o.t.t. het boek een wat jachtige toon geeft, blijft men tot op twee derde van het verhaal de vaart juist node missen. Voor d…Lees verder

Belladonna

Belladonna' is de vierde historische roman van Annejoke Smids. Dit verhaal speelt zich af in Venetië, in 1750. Marietta is weggelopen van huis. Ze komt in het rijke Venetië terecht, waar ze werk vindt als keukenhulpje bij de familie Montalto, in hun palazzo aan het Canal Grande. Ze voelt zich al snel thuis in de stad. Haar uitgebreide kennis van planten en kruiden komt goed van pas in de keuken. Al gauw krijgen de bewoners van het palazzo lucht van haar bijzondere talenten. Eerst vragen ze haar om geneeskrachtige drankjes, maar al snel worden de opdrachten minder onschuldig. En als ze dan in de handen van Signor Ridolfi en zijn zoon Taddeo valt, is het hek helemaal van de dam. Maar met de hulp van Sandro, haar geliefde, slaagt ze er erin te ontsnappen en een nieuw leven te beginnen. Annejoke Smids heeft zich weer eens uitstekend gedocumenteerd: naast een spannend verhaal krijg je ook nog een heleboel informatie mee over het reilen en zeilen in het Venetië van de 18de eeuw. Deze zorgvu…Lees verder

Over Annejoke Smids

Annejoke Smids (Minnertsga, 1963) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Ze schrijft in het genre van de historische jeugdboeken.

Al jong had ze de wens later schrijfster te worden. Smids studeerde Engelse taal en letterkunde en deed ook een cursus Italiaans. In 2003 debuteerde ze met Piratenbloed.

Bibliografie

  • Piratenbloed, Uitgeverij Ploegsma 2003 (bekroond in 2004 met Vlag en Wimpel, geselecteerd voor de White Ravens) (ook vertaald in het Duits)
  • De zwarte baron, Uitgeverij Ploegsma 2004 (genomineerd voor de Thea Beckmanprijs in 2004)
  • Meester van de schaduw, Uitgeverij Ploegsma 2005 (getipt voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury)
  • Joris' wonderlijke droomzomer, Uitgeverij ThiemeMeulenhoff 2006
  • Belladonna, Uitgeverij Ploegsma 2006
  • Schimmenjagers, Uitgeverij Ploegsma 2009
  • De opdracht van de koning, U…Lees verder op Wikipedia